Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Aandelenmarkten en hypotheekmarkten zijn normaal gesproken gescheiden, maar wanneer een zeepbel barst, voelt de hypotheekmarkt dat zeker. Zo’n zeepbel lijkt nu in de maak. Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt uit wat er speelt.

De financiële markten verwachtten dat de Amerikaanse Centrale Bank rond deze tijd de rente zou verlagen. Met een inflatie van 3,1% in februari is het inflatieprobleem weliswaar getackeld, zo liet de bank weten, maar de zorgen zijn nog niet weg. De afbouw van inflatie gaat de beleidsmakers niet snel genoeg en geeft daarom (nog) geen reden om de rente te verlagen. Toch komt die eerste renteverlaging er deze zomer wel aan – dan zullen de financiële markten feest vieren.

Op de aandelenmarkten hangen de slingers al en wordt het glas geheven op Nvidia. Gamers zullen het bedrijf herkennen van de grafische kaarten die ze sinds jaar en dag maken en van het zwart-groene plaatje dat menig computer versiert. Financiële analisten herkennen het omdat het de chips maakt waarmee de algoritmes voor Artificieel Intelligence (AI) worden getraind. AI is een hype, maar het is bewonderenswaardig dat het bedrijf alle beloftes waar kan maken. 

Lees verder >>