Koopkloof woningmarkt in 40 jaar niet zo groot geweest

De situatie op de woningmarkt is in veertig jaar nog nooit zo slecht geweest voor koopstarters, zo blijkt uit dataonderzoek van BLG Wonen.

Daar staat tegenover dat de positie van woningeigenaren die een volgend huis kopen – doorstromers – gunstiger is geworden vergeleken met wie voor het eerst een woning koopt. Het aantal koopstarters dat niet slaagt op de woningmarkt is dan ook historisch hoog. “De woontoegankelijkheid voor koopstarters bevindt zich momenteel op een dieptepunt,” aldus Frank Soede(foto), directeur van BLG Wonen.

Tien-nul achter

“Lange tijd had de doorstromer maar een beperkte voorsprong op de koopstarter, maar dat is al lang niet meer zo”, zegt Soede. Onderzocht is wat beide groepen bereid zijn te betalen voor een koopwoning. In 1981 was dat verschil 20.000 euro, maar vier decennia later heeft een woningbezitter 120.000 meer over voor een volgende woning dan de koopstarter. “En wat de doorstromer bereid is te betalen voor een koopwoning is in 2021 vrijwel gelijk aan de gerealiseerde prijs. De koopstarters staan op de woningmarkt dus tien nul achter.”