vergrootglas
Vacatures in Hypotheken

Wat is een hypotheekadviseur?

De hypotheekmarkt is de afgelopen 10 jaar sterk in beweging:

  • Kredietcrisis;
  • Nieuwe wet- en regelgeving;
  • De rentestand is historisch laag;
  • Gespecialiseerde hypotheek-intermediairs winnen sterk in marktaandeel.

De branche professionaliseert naarmate de ontwikkelingen elkaar sneller opvolgen. Opleidingen worden geïnstitutionaliseerd, er komen meer overkoepelende organisaties en vakbladen, de opleidingen worden diverser en diepgaander, en er zijn diverse initiatieven om kwaliteitskeurmerken aan de dienstverlening toe te kennen. Tot slot is de Wet Financiële Dienstverlening (Wfd) van kracht geworden,  een wettelijk kader met regels voor financiële dienstverleners over hoe zich tegenover de consument te gedragen.

Deze veranderende wereld vraagt om professionals die hypotheekproducten kunnen bouwen en ontwikkelen, maar ook om consultants en adviseurs met bagage die consumenten kunnen helpen in het maken van de juiste keuzes. Werken in deze branche is daarom werken in een dynamische omgeving met volop kansen om inhoudelijk en persoonlijk te groeien.

Waar werken hypotheekadviseurs?

Hypotheekspecialisten zijn werkzaam bij verschillende typen organisaties:

Bij geldverstrekkers (mn. banken en verzekeraars) tref je alle categorieën hypotheekspecialisten aan. Van de productontwikkelaars en marketeers tot aan de offertemedewerkers en debiteurenbewakers en uiteraard de adviseurs. Niet alle geldverstrekkers hebben alle disciplines zelf in huis. Sommigen besteden de verkoop en/of de administratie uit aan derden.

Bij het intermediair ligt de nadruk op de communicatie met de individuele consument. De diversiteit aan intermediairs is groot en loopt uiteen van banken, hypotheekketens tot aan het assurantie-intermediair op de hoek. De hypotheekspecialist binnen het intermediair heeft een informerende en adviserende rol en begeleidt de klant naar de beste keuze voor de financiering van de woning.

Service-organisaties ondersteunen geldverstrekkers en intermediairs veelal bij het offerte en/of administratieve proces. Daar treft men veelal hypotheekspecialisten binnen de Front- Mid- en Back Office aan. Sommige organisaties richten zich alleen op het realiseren van inkoopvoordelen (Inkoopcombinaties). Een aantal ICT-dienstverleners houdt zich specifiek bezig met de ontwikkeling van offerte en/of administratie-oplossingen.

Steeds vaker wordt advies ook online gegeven, al dan niet via de webcam. Dit vraagt om specifieke vaardigheden van de adviseur.

Erkend worden als hypotheekadviseur

Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs

Met het keurmerk Erkend Financieel Adviseur kunt u zich bij uw klanten profileren als deskundig adviseur.

Om Erkend Financieel Adviseur te worden, dient u de Opleiding Integraal Adviseren te volgen en een assessment af te leggen. Om toegelaten te worden tot de opleiding dient u aan te tonen dat u aan de toelatingseisen voldoet. U zult eveneens de Beroepscode ondertekenen en de jaarlijkse bijdrage aan de SEH voldoen. Zowel voor startende adviseurs als voor ervaren adviseurs biedt de SEH een passend opleidingstraject tot Erkend Financieel Adviseur. Adviseert u al 1 jaar of langer zelfstandig als financieel adviseur, dan volgt u het opleidingstraject voor ervaren adviseurs. Bent u nieuw in de branche of hebt u nog niet eerder klanten geadviseerd? Dan volgt u het opleidingstraject voor de startende adviseur.

Om Erkend Financieel Adviseur te kunnen worden, heeft SEH een ervaringseis opgesteld. U voldoet aan deze eis, indien u direct voor aanvang van de opleiding, ten minste gedurende een aaneengesloten periode van een jaar, de helft van de tijd klanten te hebben geadviseerd over hun financiële positie.

Ga voor alle informatie naar: www.mijnerkendfinancieeladviseur.nl/erkend-adviseur/ik-wil-erkend-worden/


Keurmerk Hypotheek Bemiddeling Het Keurmerk Financiële Dienstverlening is het bewijs van de kwaliteit van een financieel dienstverlener. Het betekent dat het kantoor aan hoge eisen voldoet. Hogere eisen dan de Wet op het financieel toezicht verplicht, vooral op het gebied van vakbekwaamheid en klanttevredenheid.

www.keurmerkfd.nl

Hoe wordt je hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekspecialist beschikt over een brede actuele hypotheekkennis. Voorlopig geven de opleidingen Erkend Hypotheekadviseur of B-particulieren + Woningfinanciering 1 recht op vrijstelling voor de Wft.

Er geldt een Wft-diplomaplicht voor alle financieel adviseurs. Hiermee wordt geborgd dat een consument er op kan vertrouwen dat een financieel adviseur beschikt over de kennis om een passend advies te geven. Welk diploma een financieel adviseur nodig heeft, hangt af van de beroepskwalificatie die verplicht is voor de werkzaamheden van de financieel adviseur.

Vakbekwaamheidsbouwwerk
Vakbekwaamheidsbouwwerk

Een beroepskwalificatie is opgebouwd uit één of meer Wft-modules. Hoe de negen verschillende beroepskwalificaties zijn opgebouwd, is weergegeven in het vakbekwaamheidsbouwwerk dat u vindt op www.cdfd.nl. De Wft-modules kunnen worden behaald door het succesvol afleggen van initiële Wft-examens. Wft-examens zijn staatsexamens. De Erkend Financieel Adviseur (i.o.) dient te beschikken over de beroepskwalificaties Hypothecair krediet en Consumptief krediet.

Als financieel adviseur moet u elke PE-periode uw beroepskwalificatie onderhouden.

Hypothekenevent

Jaarlijks organiseert IIR in februari de Verkiezing van het Hypotheekproduct van het Jaar. Het hypotheken event is al jaren dé plek waar de gehele hypotheekmarkt bij elkaar komt voor de laatste trends en hypotheekontwikkelingen. Maar natuurlijk ook om even bij te praten tijdens de borrel!

www.hypothekenevent.nl

Loopbaanperspectieven

De hypotheekspecialist met een sterke inhoudelijke basis heeft goede arbeidsmarktperspectieven en kan diverse uiteenlopende keuzes maken om zijn of haar loopbaan vorm te geven.

Loopbaangroei wordt vooral bepaald door competenties als commerciële, communicatieve en adviesvaardigheden, inhoudelijke kennis van financiële producten. Essentieel bij alle functies is actuele kennis van de wetgeving en daarmee samenhangende fiscale consequenties.

Veel voorkomende loopbaanpaden zijn:

  • van adviseur naar senior adviseur naar regiomanager naar commercieel manager
  • van offertemedewerker naar teamleider of  hypotheekadviseur
  • van medewerker hypotheekadministratie naar teamleider naar manager backoffice
  • van hypotheekadviseur naar productmanager of marketingmanager en andersom
  • van hypotheekadviseur naar zelfstandig ondernemer binnen een franchise organisatie
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Hypotheekcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp