vergrootglas
Vacatures in Hypotheken
Thomas Ploemen

De toekomst van het wonen.

Interview met Thomas Ploemen - Senior Marketeer

“Bij wonen staat de woonbehoefte van de mensen steeds meer centraal en zal het minder gaan om het financieringsvraagstuk. En die woonbehoefte is zeer divers”, aldus Thomas Ploemen, Senior Marketeer, Obvion. “Helder is dat werk, zorg, pensioen, onderwijs en flexibiliteit geïntegreerd moeten worden in onze nieuwe leefomgeving.”

Hoe wonen, werken en leven wij in 2030?
“In de toekomst zal de woonbehoefte sterk veranderen. Waar de één nog voor zekerheid gaat, zal de ander waarde hechten aan flexibiliteit. Het sleutelwoord naar succes is samenwerking,” zo zegt Thomas Ploemen. “De oplossingen kunnen niet meer sec door een traditionele bedrijfstak worden gemaakt. Energie werkt samen met financiering en bouwers, Pensioenfonds werkt samen met bank en financiers etc.”

Wat zijn nu de woonbeelden van de toekomst?
“Obvion heeft in het onderzoek zes toekomstbeelden geschetst, waarbij scenario’s ontwikkeld zijn over hoe het er mogelijkerwijs uit kan komen te zien. Als we daar beelden bij hebben kunnen we namelijk ook business modellen verbeelden waar we als samenleving mee aan de slag moeten. Dan ook worden taken en rollen duidelijker.” De zes toekomstbeelden zijn:

1) Het gerenoveerde wonen. “Op dit moment staan de verkeerde woningen op de verkeerde plek. Er is dus een mismatch tussen woningen en de behoeftes van de mensen. Dé oplossing om deze mismatch tegen te gaan is renovatie.” Volgens Obvion zullen mensen in 2030 steeds vaker het bestaande woningaanbod aanpassen aan de nieuwe woonbehoeftes.

2) Het multifunctionele wonen. “Wonen, werken, leven, zorgen en leren gaan we thuis doen”, zo zegt Thomas. “Woningen worden multifunctioneel! En op dit moment zijn woningen nog niet ingericht om dit te doen. In de toekomst zullen ICT, energie en mobiliteitsvoorzieningen volledig op elkaar afgestemd zijn. Woningen passen zich aan de mobiliteit en flexibiliteit van de mensen.”

3) Het Community Wonen. “Het belang van de menselijke maat keert terug. Er zal daarmee een herindeling van de gemeenschap plaatsvinden. Samen een collectief vormen en van daaruit wonen is in grote opkomst. ‘Collectief particulier opdrachtgeverschap’ (waarbij mensen gezamenlijk gemeenschappelijke stukken grond inrichten) zal in de toekomst absoluut een begrip worden.”

4) Het flexibele wonen. “In 2030 wonen mensen waar, wanneer en hoe ze maar willen. In de toekomst wonen we op meerdere plekken tegelijk of trekken we rond. Om toch het thuisgevoel te behouden bestaat er straks de iHome Key. Hiermee past de woning zich aan de persoonlijke woonbehoefte.”

5) Wonen zonder eigendom. “Wat je nu ziet is dat woningen een gemeen goed zijn. Dat willen we graag hebben, want dat levert waarde op. Straks zul je zien dat mensen hun risico’s gaan beperken. Leasen, huren, ruilen of delen zal de trend worden.”

6) Het BV Wonen / Pensioen Wonen. Obvion verwacht dat in 2030 huizen meer energie opleveren dan verbruiken. Bijvoorbeeld door de opkomst zonnepanelen kan er meer energie gewonnen worden dan verbruikt. Dit levert geld op. Zo kun je op je oude dag gemakkelijk in je huis blijven wonen. Een goede ontwikkeling.”

Kun je meer uitleg geven over de Nieuwe Rollen & opkomst en doorontwikkelen Hybride Model?
“Wat ik duidelijk wil maken”, zegt Thomas, “is dat deze toekomstbeelden niet gerealiseerd worden zonder samenwerking. Dit onderzoek heeft niet tot stand kunnen komen als niet iedere instantie vanuit haar eigen organisatie heeft geredeneerd. Maar nog belangrijker is dat instanties zich ook inleven in de nieuwe rol. Een voorbeeld van deze nieuwe rol is het hybride model. In het intermediaire distributieland bijvoorbeeld staat op dit moment de adviseur tussen de klant en de geldverstrekker in. Naar de toekomst toe zal het meer een driehoek (samenspel) worden waarbij de adviseur en de geldverstrekker samen de consument begeleiden. Cruciaal is dat organisaties zich weten aan te passen. De rol van de adviseur zal verschuiven van een financieringsvraagstuk naar het woonvraagstuk van de klanten.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 7-1-2013
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Hypotheekcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp