Hypotheekrente daalt al acht weken: gaan we in 2024 richting 3 procent?

De hypotheekrente is al acht weken aan het dalen. De populairste rentevaste periode van 10 jaar vast met NHG is daardoor inmiddels onder de 4 procent beland. Hypotheekexpert Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep ziet voor volgend jaar zelfs een nog iets lagere hypotheekrente in het verschiet.

De hypotheekrente is het afgelopen jaar gestart met een rente van ongeveer 4,2 procent bij een rentevaste periode van 10 jaar. Daarna ging de rente in februari omlaag naar 4 procent, waarna er een stijging kwam. Maar de laatste maanden is er juist weer een daling aan de gang, ook bij andere renteperiodes. Deze verlagingen worden door nagenoeg alle geldverstrekkers doorgevoerd. 

“Die lange rentestijging eerder dit jaar hield verband met de renteverhogingen van de ECB. Beleggers wisten niet welke kant het op zou gaan met de inflatieontwikkeling”, zegt Noorlag. “De ECB liet vervolgens in oktober het belangrijkste rentetarief voor het eerst dit jaar ongewijzigd, na een recordreeks van verhogingen. Deze stap had te maken met de afgenomen inflatie.”